Wie zijn wij?


Nieuwe collega - update januari 2024

Vanaf 2 december vervoegt Babette Potoms ons team!
Contactgegevens vind je hierJe kan bij haar terecht aan het reguliere tarief.

Voor Heidi, Kim en Els blijft de aanmeldingsstop tot eind april behouden. 

Bij Kim kunnen er wel vragen naar diagnostiek gesteld worden.  

Voor personeelsleden die werken in de zorg of in de bankensector maken we jullie graat attent op het gratis burn-outaanbod van Fedris.
Voor wie? Als je nog werkt, maar moeilijkheden ondervindt, enkele keren kort afwezig bent geweest of niet langer dan 2 maand in ziekteverlof bent. Voor meer info, klik hier.



Heidi startte haar praktijk in 2006. Met eenzelfde idee kwam Kim in 2008 net aan de overkant van de straat wonen. De goede verstandhouding als buren maakte dat we samen in zee gingen in 2014 waarbij er een mooie opsplitsing was van de specialisaties. In april 2021 kwam Els erbij en vanaf december 2023 vond ook Babette hier haar plekje. Het is een fijn team, we leren ontzettend veel van elkaar en kunnen onze vragen en onze mooie ervaringen met elkaar delen tijdens regelmatige intervisiemomenten.

15067706-7cc8-49ba-863f-1c44319eb3d2jpeg

Heidi Deknudt

0472/33.73.30

 Lebeke 73 (Linkerkant van de straat)
a905b32e-bbcd-48eb-8b59-5a8bf3bd01c0jpg


Kim Dupont

0474/95.81.91

Lebeke 75 (Rechterkant van de straat)

B753E5DB-A3C4-4218-B4A3-4E76BC6715E9_1_201_ajpeg


Els Thibau

0479/65.07.87

 Lebeke 73-75 (Linker- en rechterkant van de straat)

10499dec-3384-43cc-a39e-cf655e243ec8JPG


Babette Potoms

0474/13.83.72
Lebeke 73 - 75 (linker- en rechterkant van de straat)




Heidi Deknudt

Psycholoog — Psychotherapeut. 

Geconventioneerd psycholoog binnen het ELP-project voor volwassenen.

Individuele therapie met (jong)volwassenen.

Toen ik me ging inschrijven aan de universiteit in Leuven twijfelde ik heel erg tussen biologie en psychologie. Het muntstuk besliste: het werd psychologie. Het is mijn droom om in de toekomst gedeeltelijk een integratie te maken van deze twee passies. 

Mijn drive om mensen in moeilijke situaties zorgzaam nabij te zijn, zorgde ervoor dat ik na mijn studies psychologie een jaar vrijwilligerswerk deed in Angola, een land in burgeroorlog toen. Deze ervaring heeft mijn visie op de wereld en op andere culturen erg verruimd. Daarna werkte ik in verschillende sectoren: kinderpsychiatrie, bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg. Uiteindelijk vond ik gedurende lange tijd mijn plek in een school voor volwassenen die blind of slechtziend zijn of worden. Hier zag ik veel verdriet, machteloosheid, lijden,… maar ook wijsheid, hoop en warmte. De bewondering voor waar mensen, ondanks zware beperkingen en aanhoudende verliesverwerking, toe in staat zijn, de veerkracht die mensen kunnen ontwikkelen  is voor mij een belangrijke inspiratiebron geworden, vooral op momenten dat ik met mensen praat die heel vast zitten en weinig perspectief meer zien.

Mijn grote nieuwsgierigheid en leergierigheid maken mijn blik opener en ruimer. Het prikkelt me om telkens weer samen fris en onbevangen te kijken naar wat mensen bezighoudt: de klachten, de context, maar ook de mogelijkheden, de dromen, datgene wat je lichaam je wil vertellen, de tendens tot groeien…

In 2010 vertrok ik met een team psychologen naar Haïti, om daar kinderen en volwassenen traumatherapie aan te bieden na de aardbeving – de kracht van de natuur kan verwoestend zijn. Ook dit was een ingrijpende ervaring en heeft me veel geleerd over de noodlot dat iedereen kan treffen, maar ook over veerkracht en de kracht van samen. Dit was ook het begin van een nog steeds doorlopende leerpad rond wat traumatische gebeurtenissen doen met een mens op fysiek, emotioneel, sociaal, gedrags- en zingevingsniveau en hoe je terug kan leven ipv overleven. 

Daarnaast kan de natuur ook helend zijn. De laatste jaren komt mijn passie voor de natuur weer bovendrijven. Een combinatie van mijn twee grote interesses komen samen in de plek waar ik woon en werk: de kouter tussen Denderhoutem en Ninove. Voor wie dat wenst, kunnen de gesprekken buiten doorgaan, in en met het mooie stukje natuur van ‘de diepe straten’. Soms komen er op die manier verrassende zaken op onze weg, die het gesprek in een onvermoede richting sturen.

Sinds de corona-pandemie ben ik me erg gaan interesseren in het lichaam en hoe het zichzelf kan helen. Ik leer en lees veel over bijvoorbeeld de rol van voeding en leefstijl bij depressie, angsten, burn-out (food and mood) en wil ook in de psychotherapeutische gesprekken tips aanreiken over wat je zelf kan doen om je lichaam te ondersteunen in het herstelproces. 

 

Opleidingen:

Cliëntgerichte psychotherapie, (Ugent)    Rouwtherapie (Zorg-Saam)         Psychoanalytische therapie (Ugent)              Psychotraumatologie (BIP)          Lifespan Integration Therapy (BIP)                Focusing (Chris Van De Veire)                          Wandeltherapie (Instituut Duurzaam Werken)  EFT (Focus on emotion).                                 Nutritionele psychologie (Educatieve Academie)                                                                 EMDR (Educas)                                                Droomgids (Gulden Snede)


Engagementen:

. Verantwoordelijke voor de tweejarige opleiding Psychotraumatologie (BIP – VUB, 2014-2022)

. Redactieraadslid van het Tijdschrift voor Persoonsgerichte en Experiëntiële Therapie en Counseling (2010-2019)

. Supervisor voor de Cliëntgerichte Therapie

. Angola: 6 maanden opleiding + 6 maanden ontwikkelingswerk (1998)

. Haïti: traumabegeleiding in weeshuizen/tentenkampen na de aardbeving (2010)

Meer info: www.heidideknudt.be
Erkenningsnummer: 742110402    Visumnummer: 265366

Aangesloten bij volgende beroepsverenigingen:   BFP en VVKP, VVCEPC, BIP



Kim Dupont

Psycholoog - psychotherapeut. 

Geconventioneerd psycholoog binnen het ELP-project voor volwassenen en kinderen.

kinderen, gezinnen, relaties, senioren

Update september 2023: tot december 2023 kunnen er enkel nog aanmeldingen gebeuren 

voor kinderen en jongeren (-22 jaar) of vragen naar diagnostiek. 

Ik studeerde af als master in Klinische Psychologie in 2005 en ben sindsdien in verschillende werksettings aan de slag geweest: bij mensen met een mentale beperking, mensen die opgenomen zijn op een psychiatrische afdeling en gedurende 10 jaar in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg. 

Als langdurige therapie-opleiding heb ik relatie-en gezinstherapie gevolgd. Vandaar mijn interesse om met koppels en kinderen en hun gezin te werken. De dynamieken in gezinnen, met transgenerationele thema’s werken, is echt iets voor mij.

Een passie die ik al van kinds af aan mee draag, is de liefde voor de dieren. En ik ben niet alleen, mensen die troost kunnen vinden bij dieren, zijn geen uitzondering. Dus waarom ze niet inzetten in de therapie met kinderen? Het kan een alternatief zijn voor speltherapie. Kinderen met HSP (hoogsensitiviteit), kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen,... reageren doorgaans ook zeer positief op dierentherapie. Mijn hond Kelly, de geitjes, de konijntjes; elk kunnen ze een bepaalde rol opnemen tijdens de therapie. Recent startten we ook een samenwerking met Knipperkot VZW, uit de buurt, waar we de therapie op de boerderij laten plaatsvinden.

Ook voor testen van je kind kan je bij mij terecht (IQ, sociaal-emotioneel functioneren,...). 
Op donderdag namiddag werk ik op verplaatsing in een voorziening voor kinderen die geplaatst zijn vanuit de jeugdrechtbank.

Waar ik ook een bijzondere interesse voor heb, is voor de uitputtingssyndromen waar cliënten de laatste jaren steeds meer onder lijden. Niet alleen burn-out, maar ook Chronisch Vermoeidheids Syndroom (waar ik ook een thesis rond schreef), fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom,… dragen mijn interesse. Dit is een vakgebied waar veel wordt ontdekt, zo spelen persoonlijkheidsfactoren een rol in het ontstaan van de symptomen.

Er zijn ook enkele specifieke methodieken die ik gebruik o.a. EMDR & hypnose. Bij EMDR gaan we via het lichaam de hersenen stimuleren om pijnlijke zaken uit het verleden een plaats te geven. Doorheen de jaren heb ik zo al vele cliënten kunnen helpen. De interesse in het behandelen van trauma’s deel ik met mijn collega’s . We hebben hierrond vaak verrijkende intervisies. Mijn laatste opleiding, waar ik nu ongeveer de helft van afgerond heb, is die van de hypnose. Hypnose lijkt misschien niet voor iedereen maar het moet gezegd, voor mensen die zich open stellen, gebeuren er vaak mooie dingen. Om op
zoek te gaan naar de positieve zaken in iemand zijn leven, de krachten.

Zoals jullie weten, is er tijdens de vorige regering budget vrijgemaakt voor eerstelijnspsychologen. Hier heb ik ook een aantal uur per week van opgenomen. Indien u hierover informatie wenst, mag u steeds contact opnemen met mij.

Visumnummer: 822106511           
Aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen: Belgische Psychologen Commissie,
                                                                            EMDR Belgium,
                       Vlaamse Vereniging voor Hypnose.  



Els Thibau

Klinisch orthopedagoog — Psychotherapeut
Geconventioneerd orthopedagoog binnen het ELP-project.

Individuele therapie met (jong)volwassenen.


Ik ben afgestudeerd in 1993 als klinisch orthopedagoog (toen nog licentiaat psychologische en pedagogische wetenschappen). Daarna werkte ik in verschillende settings met kinderen en volwassenen (met een beperking). Sinds 2010 ben ik ook praktijklector aan Hogeschool Gent. Ik begeleid er studenten in hun eerste stappen in het werkveld als opvoeder-begeleider.
Toen ik de 50 naderde, maakte ik een ommezwaai door opnieuw te gaan studeren om psychotherapeut te worden. Ik had nooit gedacht dat ik zelfstandige zou worden, maar zeg dus nooit nooit ... Ik voel me bijzonder goed bij deze keuze en werk nu als zelfstandig psychotherapeut. Tot mijn vreugde ontdek ik daarbij steeds meer mogelijkheden. Naast mijn werk hier maak ik ook deel uit van groepspraktijk De Sleutelbos in Ninove en werk ik thuis in Wonderfocus.
Om in de drukte goed voor mezelf te zorgen kan je me vaak al wandelend in de velden terugvinden. De natuur werkt rustgevend én inspirerend. Ik volgde daarom ook een opleiding tot wandelcoach. Wandeltherapie behoort dus tot de mogelijkheden.
Mensen die in de knoop zitten met emoties kan ik helpen om dit gevecht in zichzelf te ontrafelen. Stilstaan bij jezelf en bij je eigen lichaam helpt om de richting te bepalen die juist voelt en om beslissingen te nemen die “kloppen”. Dit kan via Focusing. Door Focusing krijg je inzicht in wat je onbewust drijft en kan veranderen. Je eigen lijf is de belangrijkste coach in dat proces. Focusing is een eenvoudige en natuurlijke vaardigheid die echter vaak verloren raakt in de dagelijkse drukte. Het hoofd wordt zo zwaar belast dat we uit evenwicht raken. Focusing kan de balans herstellen met een betere emotieregulatie en een intenser welzijn als resultaat. Vaak zijn het onze emoties die ons de richting van ons intern kompas duidelijk maken.

Wie kan bij mij terecht? (Jong)Volwassenen met allerlei levensvragen, burn out, angsten, depressieve gevoelens of stressklachten, onverwerkte (jeugd)trauma’s, het gevoel van vast te zitten of emotieregulatiemoeilijkheden…

Visumnummer :294680                              Aangesloten bij VVO en VVCEPC



Babette Potoms

Psycholoog - psychotherapeut i.o.

Individuele therapie met (jong)volwassenen

Ik ben niet geconventioneerd, dus u kan enkel bij mij terecht aan het reguliere tarief (meer info over het tarief, zie: contact). 


In 2016 studeerde ik af als klinisch psycholoog, dit vanuit mijn droom om mensen te kunnen bijstaan wanneer het leven hen voor uitdagingen stelt. Momenteel ben ik bezig met de vierjarige therapieopleiding tot oplossingsgericht cognitief en systemisch therapeut aan het Korzybski Instituut. Het idee dat de mogelijkheden tot verandering al in de persoon aanwezig zijn is één van de centrale uitgangspunten van de oplossingsgerichte therapie. Dit gedachtegoed sluit aan bij mijn manier van denken. Daarnaast blijf ik ook voortdurend bijkomende korte opleidingen van één of meerdere dagen volgen, bijvoorbeeld de opleiding empowerend werken met narratieve therapie, speltherapie, ... In de toekomst wens ik mij nog toe te spitsen op het therapeutisch werken met trauma.
Na mijn studie kreeg ik de kans om als wetenschappelijk medewerker aan de slag te gaan op de Vrije Universiteit Brussel. Ik werkte daar gedurende een klein jaar aan een project met betrekking tot gezinshereniging na pleegzorg. Na afloop van dit project heb ik eveneens aan de Vrije Universiteit Brussel – gewerkt aan een onderzoek naar de samenhang tussen persoonlijkheid bij ouderen, hun neuropsychologisch functioneren en hun emotieregulatie. Daarnaast gaf ik lessen en begeleidde ik studenten bij het schrijven van hun masterproef.
Hoewel mijn job aan de Vrije Universiteit Brussel mij dagelijks een uitdagende en leerrijke ervaring bood, bleef het toch kriebelen om in de klinische praktijk aan het werk te gaan. Daarom besloot ik begin 2019 om – naast mijn job aan de VUB – als zelfstandig psycholoog aan de slag te gaan. Vervolgens ruilde ik mijn job aan de VUB in voor een job als psycholoog in een woonzorgcentrum waarmee ik voltijds in de klinische praktijk aan de slag was. Toen ik uiteindelijk de kans kreeg om volledig als zelfstandig psycholoog aan de slag te gaan, greep ik deze met beide handen. Dit bracht mij uiteindelijk in de praktijk in Denderhoutem.


Aangesloten bij VVKP
Visum: 263956